Psychische hulpverlening

Psychische hulpverlening

Psychische hulpverlening

Psychische hulpverlening kent verschillende benaderingen, modellen en processen. Toch heeft iedere vorm van psychische hulpverlening één en hetzelfde doel: Mensen helpen hun problemen effectiever aan te pakken en ongebruikte mogelijkheden en kansen beter ontwikkelen.

Psychische hulpverlening biedt uitkomst voor mensen met depressieve klachten, klachten gerelateerd aan stress/burn-out en klachten die voortvloeien uit opgekropte of onverwerkte emoties. Mensen kunnen zich onzeker gaan voelen en op zoek gaan naar hun eigen identiteit.

De counsellor of therapeut helpt de hulpbehoevende door middel van gesprekken of in sommige gevallen door middel van oefeningen (thuisopdrachten) zichzelf beter te begrijpen en meer grip op zijn eigen leven te krijgen.

De belangrijkste stappen die tijdens het hulpverleningsproces plaats vinden kunnen in vier vragen worden opgesomd:

 1. Wat is er aan de hand?
 2. Wat wil ik en wat heb ik nodig?
 3. Wat moet ik doen om te krijgen wat ik wil of nodig heb?
 4. Hoe krijg ik dit voor elkaar?

Counselling is een laagdrempelige vorm van psychische hulpverlening.

Bij counselling ligt het accent op de innerlijke groeiprocessen van de mens en door middel van reflectie beter zichzelf leren kennen. Beter leren omgaan met emoties die als onaangenaam worden ervaren en met persoonlijke problemen is één van de belangrijkste aspecten van counselling.

Een paar andere vormen van psychische hulpverlening zijn:

 • Psychiatrische hulpverlening
 • Psychotherapie
 • Gestalttherapie
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Existentiële therapie
 • Rationeel emotieve therapie
 • Transactionele analyse
 • Schrijftherapie

 

Welke hulp of werkwijze voor jou de beste is bepaal je zelf wel. Als je het zelf niet goed kunt inschatten, kun je daar informatie over inwinnen bij een counsellor of therapeut. Wat je keuze ook mag zijn, is het wel raadzaam om een counsellor of therapeut te raadplegen als je last hebt van psychische klachten zoals angsten, verwerkingsproblemen ten gevolge van ingrijpende gebeurtenissen, relatieproblemen, schuldgevoelens, somberheid of eenzaamheid.