Goed nieuws uit de economie

good news1De werkloosheid is dit jaar voor het eerst afgenomen doordat meer mensen aan het werk zijn. In mei daalde het aantal werklozen met 14.000 en kwam uit op 8,6 procent van de beroepsbevolking. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

 

De werkloosheid kwam daarmee vorige maand uit op 673.000 personen. Meer mensen kregen betaald werk door een groeiend aantal vacatures en uitzenduren begin dit jaar. Zowel de daling van de werkloosheid als de toename van de werkzame beroepsbevolking was het grootst bij 25- tot 45- jarigen.

In maart daalde het aantal werklozen ook, maar toen was de oorzaak dat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid met gemiddeld 6000 personen per maand gekrompen. De werkzame beroepsbevolking was even groot als drie maanden geleden.

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen voor de vierde maand op rij is afgenomen. In mei kwam het aantal WW-uitkeringen uit op 436.000, ofwel 8000 minder dan in april. De afname is het grootst bij seizoensgevoelige sectoren als landbouw, bouw en horeca. Voor vrijwel alle leeftijdsgroepen met uitzondering van de 55-plussers nam het aantal WW-uitkeringen af.

Vergeleken met mei vorig jaar daalde alleen het aantal lopende WW-uitkeringen van jongeren tot 25 jaar. Onder 55-plussers was het aantal WW-uitkeringen in mei een kwart hoger dan een jaar geleden. (AFN)

De bedrijfsinvesteringen in Nederland zijn in april met 5,8 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vrijdag werden gepubliceerd.

Daarmee zet de groei van de bedrijfsinvesteringen verder door. Volgens het CBS zijn de investeringen al ruim een halfjaar hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De stijging in de afgelopen periode is vooral te danken aan meer bouwinvesteringen en grotere investeringen in computers, machines en installaties, aldus het statistiekbureau.

Het CBS stelt dat de stijgende investeringen samenhangen met een aantal positieve ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Zo was het Nederlandse bedrijfsleven aan het begin van het tweede kwartaal voor het eerst in 3 jaar positief over het economische klimaat. Over de investeringsplannen voor 2014 waren ondernemers minder negatief dan eerder. (AFN)

Bestaande koopwoningen waren in mei 1,4 procent duurder dan in mei vorig jaar. Een maand eerder werd de eerste prijsstijging in 5 jaar genoteerd. Toen lagen de prijzen gemiddeld 0,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland liggen nu al ruim een jaar op ongeveer hetzelfde niveau. Het gemiddeld prijsniveau ligt ongeveer even hoog als begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20 procent.

Ook de verkopen van koopwoningen trekken verder aan. In de eerste vijf maanden van 2014 wisselden 51.709 woningen van eigenaar, ruim 36 procent meer dan een jaar eerder.

Reageer